Kraków- nie tylko zabytki, lecz również wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz ładne zabytki – to też kuchnia i lokalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, gdy chodzi o dania i regionalne produkty.
kuchnia polska Kraków rezerwacja
Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wspaniałych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te towary w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.
Kuchnia Krakowa – lokalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych składników – podróżnicy z reguły poszukują gotowych dań, jakie za pomocą przeżyć kubków smakowych opowiedzą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Adoratorowie zup muszą posmakować żurek po krakowsku bądź też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go także specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać także po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/kariera/
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą jakich mogą o wiele przyzwoiciej poznać Kraków oraz jego okolice.