włoska restauracja bez glutenu Kraków

Świetna restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to kalejdoskop aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie potrawy

Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Klasyczne włoskie jedzenie

Pasty są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. kuchnia włoska w Krakowie Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.

Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, ravioli oraz szeroki wybór słodyczy – takich jak tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli lub pecorino.
Zobacz film